Το Street Fighter IV κατάφερε να μαζέψει αρκετό κόσμο πίσω στην σειρά, όμως το Street Fighter V είναι εκείνο που ανεβάζει τον πήχη όσον αφορά τις προσδοκίες και συνεχίζει όλα εκείνα τα εξαιρετικά στοιχεία που κατάφερε το Street Fighter IV. Για άλλη μία φορά η Capcom κατάφερε και παρέδωσε ένα εξαιρετικό παιχνίδι το οποίο είναι πανέμορφο, ιδιαίτερα ευχάριστο να παίζεις και μέσα σε αυτό έβαλε ένα σωρό νέους μηχανισμούς που δεν υπήρχαν σε παλαιότερα Street Fighter. Παρόλα αυτά το Street Fighter V (εφεξής SFV) μου έδωσε την εντύπωση πως περισσότερο απευθύνεται σε παλιούς παίχτες της σειράς και όχι σε νέους όπως έκανε το Street Fighter IV.
Παραπάνω σας μίλησα για νέους μηχανισμούς, ένας από αυτούς είναι και το νέο V-System, πάμε να δούμε το νέο V-System το οποίο είναι το επίκεντρο του ενδιαφέροντος για το SFV. Το όνομα του προέρχεται από το Variable System (εξού και το V-System) και δημιουργήθηκε για να εισάγει μια εντελώς νέα δυναμική στο παλιό κλασσικό δισδιάστατο (2D) σύστημα μάχης. Σκοπός του είναι να δοθεί έμφαση στις ξεχωριστές ικανότητες του κάθε μαχητή, με σκοπό να δημιουργήσει την αίσθηση της μοναδικότητας ανάμεσα στους 16 αρχικούς μαχητές που έχει το SFV. Κάθε χαρακτήρας έχει διαφορετικό V-Trigger , V-Skill και V-Reverse, κάποια από αυτά τα χαρακτηριστικά άλλοτε αυξάνουν τις δυνάμεις τους και άλλοτε αποκαλύπτουν τις κρυφές αδυναμίες των μαχητών.
V-Gauge είναι η μπάρα του V-Trigger όπου αποθηκεύει ενέργεια, είτε όταν δέχεστε χτυπήματα από τον αντίπαλο σας, είτε όταν καταφέρνετε χτυπήματα V-Skill εσείς στον αντίπαλο. Αυτή η μπάρα διαφέρει από χαρακτήρα σε χαρακτήρα ως προς το πως γίνεται η πλήρωση της. Όταν αυτή η μπάρα γεμίσει πλήρως τότε μπορείτε να ενεργοποιήσετε είτε το V-Trigger είτε το V-Reverse.
Το V-Trigger είναι η ενέργεια που μπορείς να χρησιμοποιήσεις μόλις γεμίσει η V-Gauge μπάρα, ενεργοποιείται με το πάτημα των Hard Kick + Hard Punch και κάνει τον μαχητή σας να εξαπολύσει μια σούπερ σπέσιαλ επίθεση, ή να κάνει Power Up για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Αν χρησιμοποιηθεί σωστά μπορεί να γυρίσει την μάχη υπέρ σας κατατροπώνοντας τον αντίπαλο.
Το V-Skills είναι και αυτό καινούργιο στοιχείο στο SFV και στην ουσία αντικαθιστά το Focus που υπήρχε στο Street Fighter IV. Ενεργοποιείται όταν πατήσετε ταυτόχρονα και τα 2 κουμπιά της Medium επίθεσης, είναι free-to-use action και αν επιτευχθεί σωστά τότε βοηθά να γεμίσει πιο γρήγορα η V-Gauge. Το V-Skill για κάθε μαχητή είναι διαφορετικό και μοναδικό, άλλοι έχουν επιθετικό V-skill και άλλοι αμυντικό, όπως ο Ryu με το The Mind's Eye.
Τελευταίο αλλά όχι καταϊδρωμένο είναι το V-Reverse, το V-Reverse όπως φαντάζομαι καταλαβαίνετε από το όνομα είναι στην ουσία ένα breaker που σας επιτρέπει να μπλοκάρετε την επίθεση του αντιπάλου σας και να κάνετε αντεπίθεση. Το μόνο που χρειάζεται για να ενεργοποιηθεί το V-Reverse όταν τρώτε ξύλο με το τουλούμι, είναι να κρατάτε την άμυνα (πίσω δηλαδή) και το κουμπί είτε με τις 3 γροθιές (L1) είτε με τις 3 κλωτσιές (L2 για PS4). Και στο V-Reverse υπάρχει μοναδικότητα αφού καθένας από τους 16 μαχητές έχει διαφορετικό Counterattack .
Το V-System είναι συνολικά ένα ενδιαφέρον σύστημα το οποίο προάγει το επιθετικό παιχνίδι περισσότερο, ενώ αφήνει πίσω του, όσους προσπαθήσουν να παίξουν το SFV με μια ποιο αμυντική τακτική. Είμαι σίγουρος πως το SFV θα το ευχαριστηθούν τόσο οι παλιοί παίχτες όσο και οι καινούργιοι αφού οπτικά είναι χάρμα οφθαλμών, ενώ ο τεχνικός και μηχανικός τομέας είναι άρτια σχεδιασμένοι και εκτελεσμένοι.
Αφού είπαμε για τα τεχνικά, πάμε να δούμε και τα υπόλοιπα κομμάτια του SFV Review. Για αρχή το SFV είναι ιδιαίτερα ελκυστικό για τους αρχάριους παίχτες αφού ξεκινάει με ένα tutorial που εισάγει τον παίχτη στο νέο V-System αλλά και στις βασικές κινήσεις των παιχτών. Μετά από αυτό το Tutorial περνάμε σε ένα αρκετά φτωχό Story Mode το οποίο έχει βασική έλλειψη ζωής αφού το Story telling αρκείται σε μερικά σκίτσα και ένα φτωχό Voice Acting το οποίο μερικές φορές προσπαθεί να γίνει αστείο, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Το Story Mode θα σας πάρει από μία με δύο ώρες (αν αποφασίσετε να παρακολουθήσετε την υπόθεση του χαρακτήρα που παίζετε) και αποτελείται από τις ιστορίες των 16 χαρακτήρων. Μην Φανταστείτε όμως κάτι το υπερβολικό αφού η ιστορία περιστρέφεται γύρω από όλους του χαρακτήρες με τις μάχες για κάθε ιστορία του χαρακτήρα να περιστρέφεται από 2 έως 4 μάχες. Η Βασική ιστορία έχει να κάνει με την αναβίωση της οργάνωσης Shadaloo η οποία διοικείται από τον M Bison και προσπαθεί να κατακτήσει τον κόσμο με ένα νέο όπλο, κατά την διάρκεια της ιστορίας μαθαίνουμε ότι ο νέος χαρακτήρας F.A.N.G είναι δεύτερος στην ιεραρχία της Shadaloo και επικεφαλής έρευνας. Ο F.A.N.G είναι εκείνος που τρέχει όλα τα πειράματα στις ερευνητικές εγκαταστάσεις της Shadaloo. Ιδιαίτερη εντύπωση μου δημιουργήθηκε όταν έπαιξα ένα ακόμη νέο χαρακτήρα του SFV, ο οποίος έμοιαζε να μην είχε θέση μέσα στην ιστορία, και μπήκε πιθανώς μόνο για να συμπληρώσει το ρόστερ. Ο λόγος που το λέω αυτό είναι γιατί η Laura Matsuda, η Βραζιλιάνα καλλονή έχει σαν σκοπό όταν παίζεις την ιστορία της να ταξιδεύει στον κόσμο και να μάχεται.
Η αλήθεια είναι ότι μόνο 2 τρόποι υπάρχουν να παίξει κάποιος το παιχνίδι εναντίων της CPU, ο ένας είναι το Story mode που αναφέραμε παραπάνω ενώ ο άλλος είναι το Survival Mode. Λίγο πολύ όταν ακούμε για Survival mode όλοι καταλαβαίνουμε για το τι mode πρόκειται, μόνο που σε αυτό το σημείο πρέπει να σας προλάβω και να σας πω ότι όσο ποιο γρήγορα νικάτε στόσους πιο πολλους πόντους μαζεύετε,οι οποίοι μετατρέπονται σε χρήματα ενώ σας δίνετε η δυνατότητα στο τέλος του κάθε γύρου να "αγοράσετε" κάποια πράγματα, όπως για παράδειγμα να αναπληρώσετε την ζωή σας, ή να μεταφέρετε την V-Gauge που έχετε μαζέψει στον επόμενο γύρο.
Αν αποζητάτε πάλι ένα περιβάλλον λίγο πιο ανταγωνιστικό, ή ακόμα αν βαρεθήκατε το φτωχό story mode τότε καλύτερα να στραφείτε στο Online Multiplayer. Μιας και μιλάμε για multiplayer θα σας πω ότι η Capcom έχει δώσει ιδιαίτερη προσοχή στο Online κομμάτι του SFV και σε αυτό πραγματικά της αξίζουν τα εύσημα, αφού για πρώτη φορά παίχτες από διαφορετικές πλατφόρμες μπορούν να παίξουν μεταξύ τους. Η λειτουργία αυτή ονομάζεται Cross Platform και όσοι έχουν στην διάθεση τους το SFV είτε για PlayStation 4 είτε για PC μπορούν να παίξουν μεταξύ τους. Ένα χρήσιμο εργαλείο για το Online κομμάτι του παιχνιδιού είναι και το Capcom Fighters Network (για χάριν συντομίας CFN). Το CFN είναι ο χώρος όπου όποιος θέλει να παίξει online μπαίνει εκεί για να βρει τον καταλληλότερο αντίπαλο για αυτόν βλέποντας τα προφίλ με τα στατιστικά όλων των παιχτών ανά τον κόσμο. Αφού επιλέξει τον κατάλληλο για αυτόν αντίπαλο, τότε μπορεί να τον προσκαλέσει σε μάχη με τις επιλογές Casual Match και Ranked Match .
Το SFV διαθέτει επίσης και ένα παράξενο τύπο συναλλαγών που τολμώ να πω την αλήθεια με ξένισε αρκετά. Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή η Capcom έχει υποσχεθεί αρκετά DLC μέσα στην διάρκεια του έτους με τουλάχιστον 6 νέους χαρακτήρες τους οποίους για να τους αποκτήσετε χρειάζεστε fighter Coins κάπου εδώ θα βγάλω το κομπιουτεράκι γιατί ειλικρινά δεν μου βγαίνουν τα μαθηματικά. Όταν τελειώνετε το Story mode κερδίζετε 100.000 fighter points και για κάθε online match κερδίζετε 50 fighter points. Αν λοιπόν αγοράσετε ένα χαρακτήρα που κοστίζει 100.000 fighter coins , απλά θα ξοδέψετε όλα σας τα fighters coins σε κλάσματα δευτερολέπτου ενώ θα τα μαζεύετε με το σταγονόμετρο. Η επόμενη λύση είναι να αγοράσετε με κανονικά χρήματα fighter coins, το γεγονός αυτό πλέον δεν μας προκαλεί αίσθηση αφού αυτή η στρατηγική χρησιμοποιείται από πολλές εταιρείες παραγωγής παιχνιδιών και ειλικρινά δεν βρίσκω λόγο γιατί να μην το κάνει και η Capcom. Ούτως ή άλλως έφτιαξε οπτικά και τεχνικά ένα πολύ καλό παιχνίδι και σίγουρα αυτά που θα δώσει στην συνέχεια αξίζουν ανταμοιβή.
Γραφικά
Τα γραφικά του παιχνιδιού είναι πολύ καλά σχεδιασμένα, ενώ τα σκίτσα στο Story mode είναι ξεκάθαρο ότι είναι σχεδιασμένα με το χέρι, βέβαια δεν μπορώ να πω με σιγουριά ότι τα σχέδια έχουν γίνει από τον Bengus που τόσα χρόνια σχεδίαζε τους μαχητές για την σειρά Street Fighter ή από κάποιον καινούργιο καλλιτέχνη, πάντως η δουλειά που έχει γίνει είναι εξαιρετική. Τα χρώματα που απαρτίζουν τις μάχες είναι αρκετά έντονα και ζωηρά και δημιουργούν σχεδόν μια τέλεια πανδαισία χρωμάτων που κάθεται πολύ όμορφα στο μάτι.
Ηχος
Ο ήχος του παιχνιδιού στις μάχες είναι αρκετά ικανοποιητικός και είναι εκείνος που μας έχει συνηθίσει η Capcom τόσα χρόνια στην σειρά. Το μελανό σημείο στον ήχο για εμένα προσωπικά είναι το Voice Acting το οποίο μοιάζει απρόσωπο και χωρίς χαρακτήρα, ενώ προσπαθεί να φανεί αστείο χωρίς να είναι, ίσως σε αυτό να φταίνε και οι διάλογοι.
Gameplay
Το gameplay του SFV έχει αναβαθμιστεί τόσο πολύ που πλησιάζει σχεδόν το τέλειο. Το SFV έχει απαλλαχθεί από παλιούς μηχανισμούς όπως το Focus που γνωρίσαμε στο Street Fighter IV ενώ οι νέες προσθήκες του V-System το απογειώνουν δίνοντας μας μια πιο ποιοτική εμπειρία προάγοντας το επιθετικό στυλ παιχνιδιού.
AI
To AI του SFV είναι και αυτό αρκετά ικανοποιητικό με το παιχνίδι να διαθέτει 4 διαβαθμίσεις δυσκολίας οι οποίες είναι το Easy, το Normal, το Hard και το Hell. Στο Easy ο αντίπαλος απλά δέχεται τα χτυπήματα, στο Normal δέχεται χτυπήματα, κάνει ελάχιστες επιθέσεις, και μερικά μπλοκ, στο Hard όπως είναι λογικό τα πράγματα αρχίζουν να ζορίζουν, αφού ο αντίπαλος κάνει επιθέσεις, χρησιμοποιεί αρκετά το μπλοκ, κάνει λάβες και γενικότερα είναι πιο δύσκολο το επίπεδο του. Στο hell τα πράγματα γίνονται κόλαση για εσάς και είναι υπερβολικά δύσκολο, με αποτέλεσμα να μπορούν να παίξουν μόνο οι βετεράνοι του παιχνιδιού και όσοι έχουν γίνει αρκετά καλοί.
Συνοψίζοντας, θέλω να πω ότι η Capcom με μπέρδεψε αρκετά με αυτήν την κυκλοφορία του Street Fighter V αφού στην ουσία μας έδωσε ένα υπέροχο παιχνίδι οπτικά αλλά και τεχνικά με τόσες όμως ελλείψεις σε περιεχόμενο, αισθητή είναι η απουσία του Arcade Mode που η αλήθεια είναι την είχαμε συνηθίσει στην σειρά των Street Fighter. Ίσως μας έδωσε το SFV με ελλιπές περιεχόμενο επίτηδες επειδή έχει δεσμευτεί ότι θα υποστηρίξει το παιχνίδι με έξτρα περιεχόμενο όπως το δωρεάν cinematic Story Mode που θα βγάλει σαν DLC τον Ιούνιο.